Robinia

Robinia er et fantastisk materiale til lekeplass. Robinia tre er ekstremt hardt, motstandsdyktig mot å råtne, og slitesterk, treverket kan vare mer enn 100 år i jorda. Ubehandlet robinia tre er vedlikeholdsfri materialet – bare fargen blir far gul til sølv i løpet av noen år. Robinia er et av de tyngste og hardeste treverkene i Europa.

robinia-wood   lekehus

Litt mer om robinia

Navnet “akasie” sies å ha blitt gitt til Robinia av jesuittmisjonærer, som innbilte at dette var treet som støttet St. John i villmarken, men det er innfødt kun til Nord-Amerika. Akasie, Spanias tre (Caretonia siliqua eller carob treet), som også er innfødt i Syria og hele Middelhavet, det er ment til å være den sanne Akasie fra Det nye testamentet. Robinia er nå en nordamerikansk slekt, men spor av det er funnet i eocen og miocen bergarter av Europa. Robinia pseudoacacia, også kjent i sitt opprinnelige territorium som svart akasie. Det er innfødt i det sørøstlige USA, men har blitt mye plantet og naturalisert andre steder i tempererte Nord-Amerika, Europa, Sør- Afrika og Asia, og det regnes som en invaderende art i enkelte områder. Et annet vanlig navn er falsk akasie, en bokstavelig oversettelse av det spesifikke navnet. Den ble introdusert i Europa i det sekstende århundre.

Svart akasie er en stor honningsplante i det østlige USA, og har blitt plantet i europeiske land. I Ungarn er det kilden til den berømte akasie-honningen. Blomstrende starter etter 140 voksende gardedager. Imidlertid er den blomstrende perioden kort (ca. 10 dager), og det er ikke bombesikkert at man produserer honning år etter år. Værforholdene kan ha ganske stor effekt på mengden av oppsamlet nektar, så vel; i Ohio for eksempel, skjer det en god akasie-honning flyt i en av fem år.

I Europa er det ofte plantet langs gater og i parker, spesielt i store byer, fordi det tåler forurensning veldig bra. Arten er uegnet for små hager på grunn av sin store størrelse og rask vekst, men den sorten “Frisia”, et utvalg med lyse gul-grønne blader, er tidvis plantet som en dekorativ treet.

robinia

Svart akasie har nitrogenfikserendebakterier i sitt rotsystem, slik at den kan vokse på dårlig jord, og er en tidlig kolonisator av forstyrrede områder.

Historie av robinia

I 1900 ble verdien av Robinia pseudoacacia rapportert til å være praktisk talt ødelagt i nesten alle deler av USA og utover fjellskogen som har sitt hjem ved akasies boremaskiner som gåte stammen og grenene. Var det ikke for disse insektene, ville det være en av de mest verdifulle tømme-trær som kan plantes i de nordlige og midtre delstater. Unge trær vokser raskt og kraftig i en årrekke, men på kort tid blir de forkrøplede og syke, og sjeldent lever de lenge nok til å oppnå noe kommersiell verdi. Så nå produserer vi Robinia lekeplasser. treet er ekstremt hard, motstandsdyktig mot å råtne, og slitesterk, noe som gjør det dyrebare for møbler, gulv, panel, gjerdestolper, og litt vannsprutsstyrke. Våte, ny-skjært planke har en offensiv lukt som forsvinner med krydder. Det er flavonoider i kjerneved som lar treverket vare mer enn 100 år i jorda. Som ung mann, brukte Abraham Lincoln mye av sin tid på å skille rekkverk og gjerdestolper fra svarte akasier. Svarte akasier er fortsatt i bruk i rustete rekkverkssystemer. I Nederland og noen andre deler av Europa, er svart akasie en av de mest motstandsdyktige mot å råtne trær, og prosjektene har begynt å begrense bruken av tropisk treverk ved å fremme dette treet og lage plantasjer.

Svart akasie er høyt verdsatt som brensel for vedovner; det brenner sakte, med lite synlig flamme eller røyk, og har en høyere varmeinnhold enn noen andre arter som vokser mye i det østlige USA, kan sammenlignes med varmeinnholdet i antrasitt. For best resultat, bør det være krydret som alle andre løvtrær, men svart akasie er også populært på grunn av sin evne til å brenne selv når det er vått. I peiser, kan det være mindre tilfredsstillende fordi knop og bille skader gjør treverket utsatt for “spytting” av kull for avstander opp til flere meter opp. Hvis den svarte akasie er kuttet, delt, og kurert mens den er relativt ung (under 10 år), og dermed minimert billeskade, “spytting” av problemer er minimal.
Det er også plantet for brensel fordi at den vokser raskt, er meget elastisk i et utvalg av smuss og den vokser tilbake enda raskere fra sin stump etter høsting ved hjelp av eksisterende rotsystem.
Med gjødselprisene stiger, som er grunnen til at svart akasie som en av nitrogenfikserende arter også verdt å merke seg. Ønske av gjødsel i jordbruk og skogbruk er stadig dyrere; derfor er nitrogenfikserende trær- og busk-arter en økende betydning i behandlet skogbruk.

Kilde